Karting

Karting är en fartfylld motorsport som passar för människor i alla åldrar. I vardagligt tal brukar kartingen ofta kallas för gokart men det är lite missvisande. Ordet gokart syftar nämligen på den typ av karting där privatpersoner hyr en kart och kör några lopp på en kartingbana. Gokart har blivit mycket populärt på senare år och det är vanligt att kompisgäng, skolklasser, arbetskollegor och liknande grupper testar på sporten. Kartingentusiaster, som har kartingen som seriös hobby eller som tävlar i sporten, brukar dock inte alltid gilla att deras sport förväxlas med amatöråkningen. Kartingen har många utövare och det ordnas mästerskap i sporten, både i Sverige och internationellt.

Karting i Italien

Karting körs med små bilar på små banor

I karting kör man en liten bil som kallas för kart. Karten är för det mesta utrustad med en tvåtakts- eller fyrtaktsmotor och har fyra små hjul. Själva konstruktionen är öppen och därför är det viktigt att man använder hjälm och overall när man kör. De kartar som används inom tävlingsåkningen skiljer sig ofta från de hyrkartar som används av amatörer som kör gokart. Tävlingskartarna har oftast starkare motorer och det finns så kallade superkartar som kan nå hastigheter på upp till 260 km/h. I Sverige får vem som helst som har fyllt sju år köra kart. Man får dock inte köra kart på allmänna vägar.

Karting utövas för det mesta på speciella kartingbanor. Kartingbanorna är asfalterade och liknar vanliga racerbanor men de är betydligt mindre och har fler kurvor. En typisk kartingbana är ungefär 1100-1200 meter lång och 7-9 meter bred. Det förekommer att kartingtävlingar körs på parkeringsplatser eller på vanliga vägar. Till exempel Junior Monaco Kart Cup, som är en av de mest prestigefyllda kartingtävlingarna i världen, körs på Monacos gator. I många länder finns det dessutom inomhusbanor. Inomhusbanorna har blivit speciellt populära inom den europeiska kartingen och passar i det kalla svenska klimatet. De klassiska kartingbanorna är fortfarande vanligast men det förekommer också terrängbanor, isbanor och ovala banor.

Tävlingar för barn och vuxna

Karting är en relativt stor motorsport med många utövare och tävlingar i hela världen. Speciellt populär är sporten bland barn och tonåringar. De allra yngsta kartingförarna brukar vara i sjuårsåldern men i den åldern handlar sporten mest om uppvisningskörning och träning. När barnen blir lite äldre kan de börja delta i verkliga tävlingar. Det finns en stor mängd tävlingar och klasser för olika karttyper. Många förare väljer att gå över till andra motorsporter när de blir vuxna. Kartingen har visat sig vara en plantskola för lovande förartalanger och det finns många kända Formel 1- och rallyförare som har ett förflutet som framgångsrika kartingförare.

I karting finns det tre vanliga tävlingstyper: sprint, endurance och speedway. Sprintloppen är de vanligaste och består av att förarna kör ett antal varv på en kartingbana. De bästa förarna går sedan vidare till en final där vinnaren utses. Vanligtvis varar sprintloppen inte längre än 15 minuter. Längre lopp kallas för endurance och kan ibland vara över 24 timmar långa. Enduranceloppen körs ibland i lag och förarna i laget byter då plats med varandra under loppets gång. Speedway körs på ovala banor och är vanligast i USA.

En underhållande motorsport för amatörer och proffs

Karting är en kul motorsport som passar alla som vill ha lite fart i tillvaron. Speciellt väl lämpar sig sporten för barn och vuxna som är intresserade av motorsport. Karting är ett suveränt sätt att testa på motorsport och för många yngre förare blir kartingen en språngbräda in i andra motorsporter. Många av motorsportens stora stjärnor inledde sina karriärer på kartingbanorna. I Sverige finns det många banor och det är enkelt för vem som helst att prova på sporten. Att köra gokart är idag en omtyckt aktivitet på till exempel födelsedagsfester, svensexor och företagsevent. Det går att tävla i sporten men de flesta kör för att de tycker att det är roligt!