Rally-VM

Världsmästerskapet i rally, World Rally Championship, är en årlig serie rallytävlingar som arrangeras av det internationella bilsportsförbundet, FIA. Tävlingarna arrangeras på olika håll i världen. Idag är rally-VM det största och mest prestigefyllda rallymästerskapet i världen och det visas på tv-kanaler i 186 länder. Rally-VM arrangerades för första gången 1973 men då var det bara ett mästerskap för bilkonstruktörer. Förarmästerskapet infördes officiellt 1979 och där har framförallt finska och franska förare varit framgångsrika. Fransmannen Sébastien Loeb vann till exempel samtliga förarmästerskap mellan åren 2004 och 2012. Två svenskar har vunnit mästerskapet – Björn Waldegård vann 1979 och Stig Blomqvist vann 1984.

En rallybil i Rally-VM i Spanien

Rally-VM har deltävlingar i hela världen

För tillfället består rally-VM av 13 deltävlingar som körs på olika håll i världen. Deltävlingarna varierar från år till år men vissa av dem är med nästan varje säsong. Till exempel det finska rallyt och det walesiska rallyt har varit med så gott som varje år sedan starten 1973. Även det svenska rallyt har varit ett frekvent återkommande inslag i VM. Det svenska rallyt är Sveriges största rallytävling och det körs i februari på smala och krokiga vägar i Värmland. Rallyt är speciellt eftersom det är ett vinterrally och ett av få rallyn som körs på snö och is. Vanligare underlag är grus, lera och asfalt.

En deltävling i rally-VM arrangeras normalt över sex dagar och består av 15-30 specialsträckor. Specialsträckorna är oftast mellan 2 och 50 kilometer långa och körs på avstängda vägar. Dessutom finns det superspecialsträckor som körs inför publik på stadion och i städer. Ett typiskt VM-rally inleds med träning och rekognosering på tisdag och onsdag. På torsdag testas bilarna och anpassas för att prestera optimalt. Själva tävlingen inleds vanligtvis på fredag och avslutas på söndag. Förarna startar med två minuters intervaller och när de har kört alla specialsträckor summeras deras tider. De tio snabbaste får poäng och den som har flest poäng när säsongen är slut vinner VM.

Fransk dominans på 2000-talet

Sverige fick en strålande start på rally-VM när Björn Waldegård vann mästerskapet 1979. På 1980- och 1990-talen dominerades VM av finnar och många mästerskap vanns av finska förare som Juha Kankkunen och Tommi Mäkinen. På 2000-talet är det de franska förarna som har varit mest framgångsrika. Fransmannen Sébastien Loeb vann hela nio VM-titlar i rad mellan 2004 och 2012. Loeb är den mest vinstrika rallyföraren i VM. Loeb deltog i sin sista fullständiga rallysäsong 2012 men han har ställt upp i enstaka rallytävlingar sedan dess. Trots att Loeb avslutade VM-karriären har Frankrike fortsatt att dominera. Fransmannen Sébastien Ogier har vunnit alla VM sedan 2013.

På konstruktörssidan är det Lancia som har vunnit flest mästerskap. Lancia vann många konstruktörsmästerskap på 1980- och 1990-talen. Några andra framgångsrika stall är Peugeot, Subaru och Toyota. Tack vare Sébastien Loeb har Citroën vunnit flera konstruktörsmästerskap på 2000-talet. På grund av recessionen i världsekonomin i slutet av 00-talet valde många stall att dra sig ur rally-VM. Inför säsongen 2017 är dock några av dem på väg tillbaka. Till exempel Toyota, som inte har deltagit i VM på några år, kommer att delta 2017 med sin nya Toyota Yaris.

Njut av rally i Sverige

Rally-VM är rallysportens största och mest prestigefyllda mästerskap. Rally-VM körs i 13 spännande deltävlingar i hela världen. Fransmannen Sébastien Loeb har varit den mest framgångsrika föraren på 2000-talet och hans landsman Sébastien Ogier fortsätter att skörda VM-segrar. Det svenska rallyt är det enda vinterrallyt i VM-serien och det körs i Värmlandsskogarna i februari. Det svenska rallyt är en folkfest som ger svenska motorsportentusiaster en unik möjlighet att ta del av rally på elitnivå. Förutom själva rallyt kan besökarna njuta av en rad kringarrangemang. På dagen kan besökarna följa vad som händer på de olika specialsträckorna via storbildsskärmar och på kvällen kan de ta del av till exempel skoteruppvisningar, konserter och after rally-fester.